b
 

Klik op de pijltjes in de foto voor de volgende afbeelding


Ontstaanswijze

Als de druk in een paardengebit niet geheel gelijk verdeeld is over alle kiezen en 1 enkele kies meer druk neemt dan de andere kiezen, kan zo'n kies onder druk gaan schuiven in de mond. Zo ontstaat er ruimte tussen 2 kiezen in en ontstaat er een spleetje, dit heet een diastase.

Gevolg

Deze ruimte tussen de kiezen vult zich op met voer. Dit voer gaat tussen de kiezen opproppen en kruipt ook langzaam naar de wortel van de kies. Door rotting van het voer en bacterien ontstaat een uiterst pijnlijke onsteking van het tandvlees en de ruimte rondom de kieswortel. Deze onsteking heet een periodontitis.

Behandeling

De behandeling van diastasen bestaat uit volledige reiniging van de ruimte tussen de kiezen met speciale tangetjes. Soms is het vergroten van de ruimte noodzakelijk, zodat het voer eruit kan vallen tijdens het eten. Maar het allerbelangrijkste! is het volledig balanceren van het paardengebit, waardoor de druk op alle kiezen weer even groot wordt. Zo kan de weggeschoven kies weer terug naar zijn plaats schuiven en de spleet tussen de kiezen verdwijnt. Alleen een gespecialiseerde tandarts weet hoe een diastase behandeling in zijn werk gaat. Equidental helpt u en uw paard graag. 

 

 

  Klik op de pijltjes in de foto voor de volgende afbeelding