b
 

Klik op de pijltjes in de foto voor de volgende afbeelding.Wolfkiesjes

Wolfskiesjes zijn voor een paard vaak een reden om met het hoofd te slaan of op een andere manier tegen het bit in verzet te gaan. Tijdens het maken van een ophouding drukt het bit tegen het wolfskiesje aan. Omdat een wolfskiesje een rudimentair kiesje is zit het vaak wat los. De beweging van een wolfskies, door het aanraken van het bit, zorgt voor een heel onplezierig gevoel in paardenmond. Voor optimale prestaties adviseert Equidental, daarom wolfskiesjes te verwijderen.

Kiezen

Geen narcose nodig

Als een van de weinige dierenartsen in Nederland is Equidental gespecialiseerd om kies- en snijtandextracties bij het paard uit te voeren zonder algehele narcose. Een extractie kan dus gewoon gebeuren terwijl het paard staat in zijn eigen stal. Dit heeft grote voordelen voor zowel paard als eigenaar. Het paard ondervindt geen narcose-risico's en de eigenaar bespaart de dure kosten voor het onder narcose brengen van zijn paard.

Gespecialiseerde plaatselijke verdoving

Door het paard te sederen, een roesje te geven, en de kaken volledig pijnvrij te maken door middel van een plaatselijke zenuwverdoving heeft het paard geen pijn tijdens de extractie. Hierdoor zal de patient gewoon meewerken zonder te protesteren en kan een extractie uitgevoerd worden, terwijl de patient staat. Equidental heeft ruime ervaring om kiezen oraal, dus via de mond, te trekken.

Trefanatie, langdurig herstel en kostbaar

Trefanatie, het via een opening in de neus eruit slaan van kiezen, is absoluut onnodig. Het heeft een zeer lange herstelperiode tot gevolg en een langzame heling van de tandkas. Bovendien zijn de kosten van een trefanatie veel hoger dan het oraal verwijderen van een kies. Bij een trefanatie wordt de tandkas in het bot kapot geslagen en aangezien de tandkas voor de heling na een extractie zorgt, zal deze heling dus vertraagd zijn. Het paard heeft dan langere tijd pijn van zo'n trefanatie en zal dan ook lange tijd uit training zijn. De opening die bij een trefanatie in de neus wordt gemaakt zal voor tenminste 3 weken in de kliniek gespoeld moeten worden en tegelijkertijd zal antibioticum toegediend worden. Dit spoelen en antibioticagebruik brengt natuurlijk veel onkosten met zich mee voor de eigenaar.

Orale extractie, snel herstel en minder kostbaar

Het oraal trekken van kiezen aan het staande paard brengt veel minder kosten met zich mee. Onder narcose brengen is onnodig en er hoeft niet 3 weken lang via de neus gespoeld te worden, de neus blijft namelijk heel. Het paard heeft geen herstelperiode en kan de volgende dag gewoon weer getraind worden. Het via de mond verwijderen van kiezen zonder een opening in de neus te maken, is dus veel minder belastend voor een paard.

Staande trefanatie

Zelden is het nodig om de sinussen, voorhoofdsholten, te openen tijdens een extractie. Dit komt voor als de wortels van een te trekken kies in de voorhoofdsholte uitmonden. Equidental kan dit doen zonder algehele narcose, terwijl het paard blijft staan.