b
 

Klik op de pijltjes in de foto voor de volgende afbeelding.De moderne paardentandarts

Veel paardeneigenaren kennen de paardentandarts aan de slag met een aantal vijlen. Tegenwoordig is de kennis over paardentandheelkunde verbeterd en uitgebreid en een goed opgeleide paardentandarts heeft zijn instrumentarium hieraan ook aangepast. Alleen het vijlen van de scherpe haken is zeker niet voldoende voor een optimale paardengezondheid. Hiermee worden alle overige aandoeningen, die kunnen voorkomen in de paardenmond over het hoofd gezien. Afwijkingen als hoogteverschillen in het kauwoppervlak, haken op de kiezen, tandvleesontstekingen, gaatjes of loszittende kiezen kunnen voor een paard veel problemen veroorzaken.


Jaarlijkse gebitsverzorging betaalt zich terug

Jaarlijkse gebitsbehandeling voorkomt verregaande pijnlijke gebitsafwijkingen en veel onnodig lijden bij uw paard. 

Een paard verdraagt veel pijn in de mond en verandert pas zijn eetgedrag als de afwijking extreem is. Zo kan uw paard al jarenlang een slecht gebit hebben zonder dat u daar maar iets van merkte. 

Om een ernstige afwijking te corrigeren zijn soms meerdere behandelingen noodzakelijk. Dus ook hier geldt: goed onderhoud door een gespecialiseerde paardentandarts voorkomt grote afwijkingen en maakt het leven van uw paard absoluut aangenamer.

 


Optimale prestaties

Een goed onderhouden gebit is een voorwaarde voor een zachte paardenmond en een flexibele hals en nek. Zo kan een paard soepel in aanleuning lopen en makkelijk links en rechts inbuigen. Problemen als zwaar op de hand zijn, met het hoofd gooien, de mond openen, tong over het bit slaan of aan 1 kant niet graag willen inbuigen worden voorkomen door regelmatige gebitsbehandeling. Ook bij ernstiger verzet zoals steigeren, er vandoor gaan of staken is vaak een pijnlijke aandoening in de paardenmond een oorzaak. 
Een goed opgeleide paardentandarts zorgt voor de puntjes op de i tijdens het rijden.


Gezonde spijsvertering

Een gezonde spijsvertering begint in de mond. Adequate gebitsbehandeling zorgt ervoor dat een paard zijn voedsel optimaal kan vermalen. Hierdoor kan een minimale hoeveelheid voer toch de maximale hoeveelheid energie en voedingstoffen opleveren. Een efficint kauwend paard maakt geen proppen, knoeit niet met zijn voer en kan het aangeboden voer vlot wegkrijgen.

 

 

 

 

Vroeger en nu

Vroeger graasden paarden zon 18 uur per dag. Daarmee slepen ze hun kiezen netjes af. Tegenwoordig eten paarden nog maar zon 4 uur per dag, waardoor de tanden harder groeien dan ze afslijten. Zo kunnen scherpe randen en velerlei andere onregelmatigheden op het kiesoppervlak ontstaan, wat pijn en irritatie in de mond veroorzaakt. Hierdoor zijn paarden minder goed te berijden, kunnen ze vermageren of moeilijk in de omgang worden. Vroeger hadden deze paarden een leven lang last van hun gebit, maar tegenwoordig is de kennis over de paardenmond verbeterd en kunnen gebitsproblemen goed behandeld worden, mits door een speciaal opgeleide paardentandarts.